Winnaars

Aan wie hebben is de Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven Penning al uitgereikt? Op deze pagina vindt u een overzicht.

Veelgestelde vragen

Aan wie is de penning al uitgereikt?

 • 2018-2019

  Brons: mevrouw Verhaag, mevrouw Veld, de heer Marsie en mevrouw Vermeer

  – Terwijl Pien Verhaag uit Tegelen op een overvol perron staat van station Roermond, ziet ze dat er een man onwel wordt en op het spoor valt. Pien springt hem na op het spoor om hem te helpen. Samen met omstanders weet zij de man weer terug te brengen op het perron. De ambulance neemt de gewonde man mee. Pien loopt met enkele NS medewerkers mee naar binnen om haar handen te wassen. Dan merkt ze dat haar Iphone, met daarin haar bankpas, rijbewijs en OV chipkaart niet meer in haar tas zit. Ze had haar tas op het perron achtergelaten toen zij het spoor opsprong. Beelden van de beveiligingscamera laten zien dat – terwijl Pien de man helpt – een dief er met haar telefoon vandoor gaat.

  – Sylvia Veld uit Hoorn wordt na een avondje uit in Hoorn aangesproken door een man die haar met de fiets naar huis wil brengen. Terwijl ze achterop de fiets zit, ziet ze dat de man de verkeerde kant opgaat en ze springt van de fiets af. Daarna raakt zij buiten bewustzijn. Als ze bijkomt, ligt ze in de bosjes. De man ligt boven op haar en probeert haar keel dicht te knijpen. Sylvia worstelt zich los en weet ontkomen. De dader heeft wel haar telefoon meegenomen. Sylvia wil aangifte doen van verkrachting, maar als de politie niet alert reageert, besluit ze zelf achter haar verkrachter aan te gaan. Met de Find-my-IPhone app weet zij de man op te sporen. Later ziet ze hoe de man met haar social media accounts en onder haar naam andere vrouwen benadert. Ze besluit een nepprofiel aan te maken wat leidt tot contact waarbij de man zijn adres en een foto stuurt. Sylvia herkent de man op de foto als de dader en informeert opnieuw de politie, waarna de politie hem aanhoudt.

  – Politieman Allard Marsie uit Rotterdam wordt door omstanders gewezen op een vrouw die van haar fiets is gevallen en op de grond ligt. De toedracht van de val is onduidelijk, maar mevrouw heeft duidelijk veel pijn aan haar heup. Om de pijn te verlichten, gaat Allard achter haar op de grond zitten om haar in de rug te ondersteunen. Deze ongemakkelijke houding houdt hij zeker 20 minuten vol tot de ambulance arriveert.

  – Beppie Vermeer uit Leidschendam Voorburg: Op een vrijdagavond wordt er ’s avonds laat aangebeld bij Beppie in Bezuidenhout in Den Haag. Daar logeert Beppie tijdelijk in het huis van een 86-jarige kennis. Beppie kan niet zien wie er voor deur staat. Ze denkt dat het de buurman wel zal zijn en doet open. Er staat een man voor de deur met zijn hoofd naar beneden, die zegt dat hij naar binnen wil en aan haar kleding begint te trekken. In een flits ziet Beppie dat er nog twee andere mannen staan met bivakmutsen op en een mes.
  Beppie, die op kickboksen zit, houdt zich stevig vast aan de deurpost en deelt een paar harde trappen uit. Met als gevolg dat de man naar lucht moet happen en alle drie mannen wegrennen.

 • 2017

  Zilver: mevrouw Smit, mevrouw Van der Loo
  Brons: de heer Den Engelse, de heer Uil, de heren Van Gelder en Bekkers, de heer Hoogland, de heer Hissink en de heer Muller

  – Hans Hissink was getuige van de moord op Alex Wiegmink, later bekend geworden als de Posbankmoord. Het heeft 13 jaar geduurd voordat deze zaak werd opgelost. De getuigenis en inzet van Hissink is van groot belang gebleken voor de oplossing van de zaak.
  Voorgedragen door Peter R de Vries die een indrukwekkend verhaal hield over het belang van getuigenverklaringen. Vaak komt het voor dat mensen uit angst geen verklaringen willen afleggen, met het risico dat een zaak nooit opgelost wordt of dat de politie op een verkeerd spoor gezet wordt. Peter R de Vries deed een oproep aan de burgers om wél te getuigen en aan de autoriteiten (politie, justitie, OM) om met meer respect en waardering om te gaan met getuigen.

  – Mevr. Karien van der Loo. Haar echtgenoot kwam samen met een collega in 2014 om bij een bedrijfsongeval. In plaats van een geldboete heeft mevr. Van der Loo ervoor gepleit dat het bedrijf zou investeren in een veiligheidsverbeterplan. Afgesproken is dat zij zelf tot 2020 betrokken blijft bij de verbetering van de veiligheid in het bedrijf. Een prachtig initiatief, gericht op het voorkomen van meer slachtoffers.

  – Ruben den Engelse uit Apeldoorn en Youri Uil uit Nijmegen hebben beiden een oudere vrouw die vastzat in het spoor net op tijd weten te redden.

  – Jim Muller uit Elshout zag hoe bij een oudere vrouw haar tasje werd geroofd. Hij bedacht zich geen moment, greep de dief en werkte hem met gepast geweld tegen de grond.

  – Sara Smit uit Amsterdam ontving een penning omdat zij op straat ingreep toen een man een bejaarde vrouw belaagde. Achteraf bleek het om de zoon van de vrouw te gaan. Hij mishandelde zijn bejaarde moeder al jaren. Sara heeft de vrouw naar huis gebracht, het incident gemeld bij de politie en in de periode daarna nog een paar keer contact gezocht met de vrouw om na te gaan hoe het met haar ging.

  – De heer Hoogland uit Burgervlotbrug werd onderscheiden met een penning. Eerder dit jaar heeft hij een vrouw gered die met haar auto in het water was gereden. Omdat de auto uit het blikveld lag van het langsrijdend verkeer, duurde het even voordat dhr. Hoogland hulp kreeg. Dhr. Hoogland kan nog steeds niet begrijpen dat een langsrijdend vrachtauto, die het gezien moet hebben, gewoon doorreed.

  – De heren Van Gelder en Bekkers uit ’s Hertogenbosch. Zij gingen poolshoogte nemen toen zij uit een flatgebouw geschreeuw en gebonk hoorden. Zij zagen een jongen met een mes en een zwaargewonde vrouw, die zijn moeder bleek te zijn. De heren Van Gelder en Bekkers namen het mes af en hielden de jongen vast tot de politie arriveerde.

 • 2016

  Zilver: de heer Pierotti
  Brons: de heer Anker, de heer Buter, de heer Kats en de heer Weima

  – De heer Christian Weima uit de gemeente Borger-Odoorn die een tweejarig jongetje redde die door vier rottweilers was aangevallen. De honden waren losgebroken en hadden zich op het spelende jongetje gestort. De eigenaresse was niet in staat de honden van de peuter af te krijgen. Buurman Weima die het hoorde, pakte een koevoet en sloeg op de honden in zodat het jongetje loskwam. Mede door zijn optreden heeft het kind het overleefd.

  – De heer Piet Kats, motoragent uit Rotterdam, die een auto met pech de Maastunnel uitduwde. Midden in de Maastunnel stond een auto met pech stil. De bestuurder was in paniek vanwege de gevaarlijke situatie die hij met zijn stilstaande auto veroorzaakte. De motoragent besloot niet te wachten op de sleepauto en duwde – zittend op zijn motorfiets – met zijn been de auto de tunnel uit.

  – Twee Urker vissers Marco Buter en Jan Anker die achter de overvallers van een juwelier aangingen en deze overmeesterden en aan de politie konden overdragen. De twee mannen staan elke week op dinsdag met hun viskraam in Oldemarkt. Terwijl zij daar aan het werk waren, zagen ze dat de nabijgelegen juwelier werd overvallen. Zij twijfelden geen moment en zetten de achtervolging in. Eind 2014 hadden deze zelfde mannen uit Urk ook al ingegrepen bij een overval op dezelfde juwelier.

  – De heer Pierotti uit Amsterdam die heeft geprobeerd de ontvoering van een tweejarig meisje te voorkomen. Op een avond hoorde de buurman veel lawaai in de straat en hij hoorde een buurvrouw schreeuwen dat ze haar kind wilden meenemen. Hij bedacht zich niet en rende in zijn pyjama naar buiten om te helpen. Hij wist één van de mannen te pakken en – ondanks de stroomstoot dij hij kreeg van een taser – over te dragen aan de politie.

 • 2015

  Zilver: mevrouw Boersen, de heer Hoek en de heer De Jonge
  Brons: de heer Sterenborg en de heer Wieskamp

  – De heer Wieskamp: De heer Nicky Wieskamp uit Zelhem (gemeente Bronckhorst) heeft op 29 november 2014 een zakkenroller in de kraag gegrepen die de portemonnee had gerold van een vrouwelijke inwoner van Zelhem. De heer Wieskamp wilde boodschappen halen en hoorde bij het binnenlopen van de supermarkt een vrouw schreeuwen “hij heeft mijn portemonnee!”. Meteen daarna kwam een man voorbij rennen en zette de heer Wieskamp de achtervolging in. Omdat het regenachtig en nat was, is de heer Wieskamp uitgegleden over de gladde bladeren, waarbij hij zijn pols heeft gebroken. Dit heeft hem er echter niet van weerhouden om zijn achtervolging voort te zetten. Twee straten verderop heeft hij de zakkenroller ingehaald, in de kraag gegrepen en meegenomen naar het politiebureau.

  – De heer Daniel Sterenborg: Op woensdag 30 september 2015 werd in een stilstaande trein op Centraal Station Rotterdam een 72-jarige man op brute wijze beroofd van zijn telefoon. Hij probeerde zijn belager tegen te houden, maar die gaf de man een duw en rende vervolgens weg, door het station Rotterdam Centraal. Daarbij werden verschillende andere reizigers opzij gezet en weggeduwd. Het slachtoffer probeerde de zakkenroller te achtervolgen, maar moest al snel opgeven. Twee alerte burgers, waarvan Daniel Jelco Raoul Sterenborg uit Ossendrecht er een is, zagen het gebeuren en namen de achtervolging over. Zij overmeesterden de 37-jarige zakkenroller bij het Proveniersplein en hielden hem vast tot de politie arriveerde. Daar bleek dat hij ook nog gesignaleerd stond voor een gevangenisstraf van 179 dagen, onder andere voor eerdere zakkenrollerij.

  – De heer Robert de Jonge uit Alkmaar, mevrouw Anna Boersen en de heer Antonius Hoek uit Sint Pancras: Op 17 september 2015 stormde een 25-jarige man met een zwarte panty over zijn hoofd boekhandel en drogisterij Readshop in Sint Pancras binnen, schreeuwde “Overval, ik wil geld!” en richtte een pistool op Diny die achter de toonbank stond. Haar collega Ina, die achter in de winkel een klant hielp, hoorde het lawaai en holde naar buiten om hulp te halen. Buiten kreeg ze hulp van winkelend publiek.
  Anna Louisa Boersen hoorde hulpgeroep uit de winkel, heeft de verdachte aangesproken en kreeg vervolgens een pistool op zich gericht. Na eerst even te zijn teruggeweken, is zij alsnog achter de verdachte aan gegaan en heeft hem belet om in de vluchtauto te stappen. Robert Herman de Jonge, onderweg naar de kapper, zag een vluchtende man uit de nabijgelegen boekhandel/drogisterij rennen. Iemand uit de winkel riep dat het om een overval ging. De heer De Jonge snelde naar zijn auto en zette de achtervolging in. Samen met Antonius Hendrikus Hoek, die met zijn fiets de achtervolging had ingezet, overmeesterde hij de verdachte. De heer Hoek is bovenop hem gaan zitten en heeft zijn handen op zijn rug gedrukt, waarbij verdachte zijn pistool moest loslaten. De bij het gebeuren betrokken wijkagent Mark Pietersma kon door hulp van de omstanders ook de vluchtauto met de twee medeverdachten aanhouden. het drietal is naar het politiebureau overgebracht.

 • 2014

  Brons: mevrouw Razenberg-Voermans, de heer Razenberg, de heer De Bie en de heer Drymajlo

  – De heer Razenberg en mevrouw Voermans uit Breda: Op 27 april 2014 woedde er een grote brand in het seniorencomplex aan het Pels Rijckenpark in Breda. De brand ontstond in een van de appartementen op de bovenste etage, bij de buurvrouw van de heer Razenberg en mevrouw Voermans. Na het bemerken van de brand hebben zij direct de brandweer gebeld en de brandende woning benaderd. Het appartement stond vol rook, de buurvrouw was nog aanwezig en zij was er ernstig aan toe. De heer Razenberg en mevrouw Voermans hebben de buurvrouw naar buiten gebracht, naar de galerij. Vervolgens hebben ze groot alarm geslagen door bij iedereen in het complex aan te bellen en door te schreeuwen. Toen de brandweer arriveerde, is de evacuatie overgenomen en zijn alle bewoners opgevangen in een nabij gelegen gemeenschapsruimte.

  – De heer Drymajlo: Op woensdag 27 november 2013 redde Grzegorz Drymajlo uit Lichtenvoorde drie mensen uit een brandende woning boven een Chinees restaurant in Hemden, net over de grens bij Aalten. De heer Drymajlo, glazenwasser van beroep, was aan het werk bij een pand precies op de Nederlands-Duitse grens, toen hij de brand zag. Hij is naar het pand gerend en zag veel omstanders. Ze waren bezig met foto’s en filmpjes maken. De heer Drymajlo belde aan en bonsde op de deur. Toen een reactie uitbleef, rende hij naar zijn bus, greep hij zijn ladder, klom naar de eerste verdieping van het brandende pand en sloeg een raam in en waarschuwde drie mensen die nog sliepen. Twee van hen konden zich in veiligheid brengen via de trap en de voordeur. De laatste via het dak en de ladder van de heer Drymajlo. Binnen vijf minuten na de reddingsactie stond het volledige pand in lichterlaaie, de woning is volledig uitgebrand.

  – De heer De Bie: De heer Remco de Bie zat samen met zijn vrouw op een terras aan het water van de Dobbeplas in Nootdorp toen hij zag dat twee jongetjes in moeilijkheden waren; hun bootje was omgeslagen en ze zaten vast in de waterplanten. Hij bedacht zich geen moment en sprong in het water en waadde naar hen toe. Hij slaagde er in de jongetjes richting de wal te krijgen, omstanders hielpen de jongens op het droge, maar zelf raakte hij ook verstrikt in waterplanten. Diverse keren ging hij kopje onder, met hulp van een omstander werd hij uiteindelijk aan de wal getrokken. Eenmaal aan wal werd jij onwel. Een ambulance kwam ter plaatse en met zuurstofgebrek werd hij naar het ziekenhuis gebracht.

 • 2013

  Zilver: de heer Franken
  Brons: de heer Heemskerk, mevrouw Hollands-Peters, de heer Koppers en mevrouw Nagtegaal-Gerritsen

  – De 90-jarige heer Koppers uit Rotterdam redde een 19-jarig meisje uit de Maas.

  – Mevrouw Hollands-Peters uit Venray sprak overlast veroorzakende jongeren aan, , waardoor de rust rondom een zorgappartementencomplex en verpleeghuis hersteld was.

  – De 76-jarige mevrouw Nagtegaal-Gerritsen uit Nieuwegein hield een inbreekster vast tot de politie arriveerde.

  – Busschauffeur Franken uit Arnhem redde een vastzittende rolstoeler van een spoorwegovergang.

  – De heer Heemskerk uit Schoonhoven wist te voorkomen dat de bus met het zeemanskoor waarvan hij lid is, verongelukte.

 • 2012

  Zilver: de heer Smit
  Brons: mevrouw Barendsen, de heer Blakenburg, de heer van Belle, de heer De Boef, de heer De Kluiver, mevrouw Kortekaas, de heer Pronk, de heer Ruitenburg, mevrouw Sourbag, de heer Spek en meneer De Wit.

  – De heer Rob Smit was voorgedragen door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij voor zijn enorme inzet en uithoudingsvermogen als reddingswerker.

  – De heer De Wit ontving een penning voor zijn inzet in de Expertgroep Klokkenluiders, die opkomt voor de belangen van klokkenluiders.

  – De heer Robbert den Boef, ambulanceverpleegkundige, voor zijn inzet om de samenwerking op de werkvloer te verbeteren. Initiatiefnemer voor het Digitale Ritformulier.

  – De heren Arjan Spek en Pieter de Kluiver, politieagenten, die met gevaar voor eigen leven een weggelopen suïcidaal meisje van de dood hebben gered. Na een zoektocht over het spoor zien zij het meisje die van een betonnen rand af wil springen. De agenten weten in te grijpen en haar te behoeden voor een val van 15 meter terwijl een goederentrein met hoge snelheid voorbij raast. De beide heren zijn voorgedragen door de korpsleiding.

  – Mevrouw Caren Barendsen (ambulancezorg) voor haar doortastend optreden in diverse moeilijke omstandigheden waarbij agressie en geweld een rol speelden. Ook voor haar deelname aan de totstandkoming van een SIRE-campagne en media-optredens.

  – Mevrouw Bernadette Sourbag (brandweer) voor haar jarenlange inzet om brandveiligheid in de zorg, op scholen en het keurmerk brandveilig leven op de kaart te zetten en met name de zorgsector in beweging te krijgen.

  – Mevrouw Mariette Kortekaas (politie) heeft zich de top600 aanpak, een nieuwe manier van werken, eigen gemaakt. Zij zoekt verbinding buiten de politie en begrijpt dat partners soms veel effectiever kunnen interveniëren.

  – De heer Ruud Blakenburg (ambulancemedewerker regio Utrecht) voor het reanimeren van een burger, buiten diensttijd, totdat de ambulance arriveerde.

  – Arthur Pronk, brandweer Haaglanden, ploegchef brandweer kazerne Scheveningen
  Initiatiefnemer van de pilot ‘oppervlaktereddingen op zee’, waarbij brandweerlieden met zog. rescue-boards tot 200 meter vanaf het strand de zee in kunnen gaan om mensen te redden.

  – Eduard van Belle, teamleider GGD/Ambulancezorg. Voor het – als leidinggevende – goed begeleiden medewerkers die geconfronteerd zijn met agressie; voor zijn adequate behandeling van agressie incidenten (betrokken naar slachtoffers, begeleiding van slachtoffers, organiseren van nazorg)

  – Rinus Ruitenburg (politie), operationeel leidinggevende wijkzorg, bureau Jan Hendrikstraat Den Haag. Voor optreden – in zijn vrije tijd en dus in burger – bij een overval op een juwelier. Heeft de overvaller achtervolgd, gepakt en overgedragen aan politie Hollands Midden.